This project is a conceptual proposal made from Innovation competition “Urban Food from Residual Heat” for multiple sites in Sweden. The goal of the competition was to come up with solutions on how to make Urban Farming economically viable. As a starting point, the organizers suggested that the greenhouse should be heated by using the waste heat from the surrounding factories. However, new ideas are also needed, regarding heat generation and transport, circular economy, tourism, sustainable business models, etc.

With this project we wanted to introduce a new concept for office buildings, where food production is integrated in the very function of the building .Conventional large-scale office buildings, with several hundred employees, need large amounts of food to be supplied, which also involves a lot of transport, increasing that building’s carbon footprint in many ways. As a pilot project, connecting the greenhouse to office buildings would have the biggest economic and social impact and influence on future developments. Office buildings generate a lot of heat for their own operation, especially if their business is related to IT sector, with lots of servers, electrical equipment, etc. A building-integrated greenhouse will directly and efficiently use this heat, with minimal losses. The on-site greenhouse has many benefits, such as a constant supply of fresh and healthy vegetables, without chemical treatment for conservation and storage, significantly lower emissions associated with food packaging and transport, etc. Employees can here also buy groceries for home-cooking. This way they will save valuable free time by not going to supermarkets after work.

In order to promote urban farming, the concept needs to be oriented to the public as well. An important issue is that the public access in no way disturbs the operation of neither the greenhouse, nor the offices. As a proposal, the greenhouse is designed as a connecting, yet separate element of three office units. As inviting elements, two color-marked ramps connect the ground public space with the roof terrace. On their way to the terrace, the visitors pass through the greenhouse itself, providing them an insight into food production, but are physically separated from it with a glass partition, therefore not disturbing its operation.