The Main Railway Station in the city of Novi Sad was built in a time when energy-efficiency was not a big concern. There is no insulation at all in the building envelope. In addition, the large-area glazing in the facade is aged and, apart from not meeting today’s insulation criteria, has big air leakages. These are all reasons why the current building falls in the worse, G category of energy-efficiency. Therefore, the building today requires huge amounts of energy (and money) in order to achieve needed comfort requirements.

The goal of this study was to find adequate measures which on one hand improve the building’s energy-efficiency while on the other hand respect its architectural values, not changing the original look of the building nor the materialization of both the exterior and interior.

The building’s original design and orientation (main facade is fully glazed and facing south) allows a great use of solar gains in the winter period. Therefore, it was possible to reduce its energy demand with very rational interventions, achieving grade D, instead of original grade G in the energy categorization. The suggested interventions include replacement of all entrance doors, replacement of exterior glazing, addition of thermal insulation in the roof and thermal zoning of the interior.